curser

Thursday, July 23, 2015

AIRPORT JEDDAH KE MADINAH - UMRAH & ZIARAH (MAC 2015) - JUARA TRAVEL

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM
ASSALAMUALAIKUM SEMUA

UMRAH DAN ZIARAH (MAC 2015) - JUARA TRAVEL
Mutawwif - Us. Safri & Us. Nazmi, Muadzam Shah, Pahang.

AIRPORT JEDDAH KE MADINAH

Alhamdulillah...bertemu lagi kita ke cerita no.3 iaitu pengalaman kami di airport Jeddah ke Madinah.
cerita sebelumnya atau selepasnya sila click link di sebelah kanan di bawah tajuk PENGALAMAN UMRAH & ZIARAH.

Kami bertolak dari aiport Abu Dhabi pada jam 2.00am (waktu Abu Dhabi - lewat 4jam daripada waktu Malaysia) dan sampai di airport Jeddah pada jam 4.00am (waktu Arab - lewat 5jam daripada waktu Malaysia).

 Ya Allah....teruja sangat2 apabila dapat jejakkan kaki kami di bumi Jeddah.

Flight kami masih sama iaitu ETIHAD tapi kali ini flight besar giler sebabnya terlalu ramai umat manusia yang transit di airport Abu Dhabi yang hendak menunaikan umrah terutama umat manusia dari Negara Indonesia. Tengoklah fligh kat belakang kami tu.....besarnya.

Ingat lagi tak cerita 'seram sejuk' kami kat aiport Abu Dhabi tu? Haaaaa....sampai je kat airport Jeddah terus kami cari toilet. Nasib baik masa kami sampai tu toilet tak ramai orang. Ini muka happy dan lega selepas mem'buang'. Akan kami kenang cerita 'seram sejuk' kami ini sampai bila2. Hahahahahaha....terima kasih Ya Allah kerana Kau memberikan pengalaman manis kami di sini :)

Haaaa....korang semua boleh agak tak jemaah ini dari negara mana? Kalau tengok dari segi pemakaian mereka mesti korang dapat agakkan? Mereka jemaah dari Negara Indonesia!!!

Suka betul tengok pakaian mereka. Mereka akan berpakaian seragam bercorak batik baik lelaki mahupun perempuan. Ini baru satu colour. Ikutkan group lain ada yang warna hijau, purple, oren, dll. Terima kasih Ya Allah kerana aku dapat belajar sesuatu dari adat dan budaya mereka.

Ada satu lagi cerita 'unik' dan 'menguji tahap kesabaran' sebelum mengerjakan umrah. Kami semua perlu beratur panjang untuk lepas di kaunter imegresen. Dah beratur panjang tetiba ada petugas seperti polis kat situ panggil kaum hawa untuk beratur di kaunter yang dikhaskan untuk kaum hawa. Apalagi...berlarilah kami ke kaunter situ. Berebut-rebut dengan orang Indonesia. Siap potong barisan tu. Masa tu ada sedikit hot jugak tapi sabar....Allah nak uji kita tu. Rezeki untuk saya, adik saya dan mak saya dapat barisan paling depan.

Tapi, kami rasa kasihan sangat layanan polis/staff di situ terhadap kaum hawa berkulit hitam. Sangat tidak adil. Staff situ layan kaum hawa Malaysia dan Indonesia dengan sangat baik tapi mereka layan kaum hawa berkulit hitam dengan kasar. Saya tidak pasti kenapa...tetapi berdasarkan cerita orang2 yang dah pernah ke sini bagitahu kaum hawa Malaysia dan Indonesia sangat sopan santun dan lemah lembut manakala kaum hawa berkulit hitam bersikap kasar dan degil. Saya pun dah lihat dengan mata saya sendiri. Kaum hawa kulit hitam tersebut berani melawan staff/polis kat situ. Wallahuallam....

Ok, kaum hawa sudah lepas kaunter imegresen. Kasihan untuk kaum Adam. Mereka kena beratur terlalu lama. Selepas kaum hawa selesai, polis kat situ utamakan pula kaum adam warga emas termasuklah abah kami. Itu pun lama jugak kami tunggu abah kami nak lepas kaunter tu. Adalah dalam 2 jam beratur. Sian kat abah kami dan pakcik2 yang lain kena berdiri terlalu lama.

Elok je abah kami lepas kaunter imegresen jam sudah pukul 6.00am.
so, kami terus tunaikan solat subuh.

Kite lah petugas setia menjaga bag jemaah semasa mereka semua pergi ke tandas dan menunaikan solat subuh. Nampak macam sikit je beg tu tapi kalau ambil gambar dari jauh penuh kite dikelilingi dengan beg berwarna merah :)

Si isteri menunggu si suami keluar daripada kaunter imegresen dengan penuh kesabaran. Kasihan suami kita dan lelaki muda yang lain. Terpaksa beratur lama. Suami saya dan jemaah muda yang lain  dapat lepas kaunter pada pukul 8.00am.

Bayangkan mereka kena beratur selama 4jam (4.00am - 8.00am) itupun jadi lambat sebab petugas kaunter tu buat leceh-leceh la...saja buat lambat2 la...pastu boleh plak tinggalkan kaunter terlalu lama. Terpaksalah suami dan jemaah lain solat subuh kat tempat mereka beratur tu. Huhu...sian sungguh lah. Tapi...terima kasih kepada Allah kerana beri kami pengalaman pahit dan manis di sana :)

Sementara tunggu en.suami tak lepas2 keluar kaunter imegresen, kita 'berwefie' dulu wokey!! teruja tengok pokok tamar kat belakang tu. Pemandangan yang sangat lapang dan luas. Seronoknya!!!!!

Kami jelajah satu aiport Jeddah. Bagunan 1 tingkat sahaja dan taklah terlalu besar. Cuaca tak panas lagi. Berangin sangat...

 Tak berapa pasti ini project bangunan apa. Tapi rasa ini aiport Jeddah yang baru kot.

Banyak bas yang telah disediakan mengikut agent travel masing2.

Alhamdulillah kami dapat bas baru, Sangat selesa dan luas. Tapi kasihan bagi mereka yang dapat bas lama, kecil dan buruk. Apa yang saya perasan, yang naik bas lama tu adalah warga berkulit hitam. Mereka orang susah agaknya. Ya Allah...rasa insaf pada diri ini. Syukur selalu....

Ok, kami nak berangkat ke bumi Madinah. Bas bertolak jam 9.30am. Selamat tinggal Jeddah, Nanti kite berjumpa time balik nanti yer.

 Berbeza sungguh pemandangan kat Malaysia. Sini penuh dengan padang pasir, bukit dan gunung berbatu. Jalan highway dia memang best. luas dan tak berlubang2 macam kat Malasyia. Sebab apa....sebab negara mereka penuh dengan batu keras. hihihi :)

Ok....berhenti rehat sekejap untuk makan dan membuang qada' hajat. Kita makan dulu kat Al-Maseef Restaurant. Rasa teruja sangat sebab 1st time nak makan makanan orang arab ni. Hihi....kami je yang jakun. Ma dan abah kami tak heran pun sbb mereka dah pernah makan.

 Amboi adik mira.....manja betul dengan abah. Ye la...belum ada pasangan lagi. Hik3...masa kami beli pop corn kat kedai belakang tu, adik kena ngurat dengan pak arab. Yang kelalar tu boleh selamber je dia ngorat depan ma abah kami. Dia nak baju sejuk yang adik kite pegang tu. Amboi....gatainye....tapi memang handsome la. Ahaks!!!!

 Kedai kat belakang tu macam2 ada....nak beli sabun ker, makanan ker, kain ihram ke....semua ada kat situ. Tapi kami tak belilah. masuk melawat jer.

 Lonely....I am so lonely....I have no body...no...no...no...you still have Allah and family ok. Saje nak tunjuk pemandangan kat belakang tu. Luaskan pemandangan alam. Tak nampak pokok pun. Cuaca pun tak panas.....malah rasa sejuk dan berangin. Suka3....

 Ok....jom breakfast. Nampak tak botol kecik2 tu. Haaa....jangan dibuang botol tu. Boleh guna time emergency seperti time nak membuang qada' hajat ke, time nak ambil wudhu' ke, nak isi air zam zam ker....sangat berguna time2 nak beribadat tau.

 Makan dalam talam. macam roti chapatti. ada kuah dal, scramble egg, daging black pepper kot. Sedap sangat sampai rasa macam tak cukup. Sedap ke tak sedap ke kena cakap sedap sebab sekarang ni kite di bumi Madinah dan Mekah. Tapi tak berani nak makan banyak2 nanti perut meragam. Haippp....datang ke sana bukan nak melantak yer...Datang ke sana nak beribadat ok.


Ini air teh. Ya Allah.....pahitnya air teh dia. Tapi kat sana tak leh cakap pahit. Kena cakap manis :)
Dah bubuh gula pun still pahit.

 Suasana dalam Al-Maseef Restaurant. Masa ni cuaca sejuk tau!!!! Bukan sejuk sebab kipas tapi sejuk berangin. Tarikh kami pergi ni tarikh perubahan cuaca daripada sejuk nak ke cuaca panas. Cuaca mendung2 dan berangin gitu!!

Dalam Al-Maseef Restaurant. Jemaah tidak perlu beratur ambil makanan. Nanti pihak mereka yang akan hantar makanan kat meja.

Ok....jemaah teruskan semula perjalanan ke Madinah. Ini stesen minyak dan masjid.

Ini masjid jugak kot....main snap gambar jer ni.

Ok, selesailah sudah cerita di Jeddah. Kami sampai di Madinah pada jam 2.00pm. Perjalanan daripada Jeddah ke Madinah dalam 4-5 jam. Moh kite sambung cerita di Madinah. Bermulalah cerita yang dinanti-nantikan. Next story plak wokey!!!

No comments:

Post a Comment